
Emiterea extraselor multilingve a actelor de stare civila
- Autoritatii publice locale care a înregistrat respectivul eveniment (ex. Primaria, Prefectura)
- Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor ori, după caz, primariei unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila sau de la locul de domiciliu/resedinta al solicitantului.
- Consulatului Roman din tara in care va aflati
Tanscrierea actelor de stare civila emise in strainatate
In situatia in care exista inregistrate actele de stare civila ( certificatul de nastere, certificatul de deces, certificatul de casatorie) se pot solicita la cerere extrase multilingve de pe aceste acte in baza Conventei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civilă semnata la Viena la 8 septembrie 1976, la care Romania a aderat în anul 2012. Extrasele multilingve sunt documente care au aceeași putere doveditoare ca si certificatele de stare civila si se folosesc de către titulari si persoanele îndreptatiite in fata autoritatiilor straine din statele parti semnatare ale Conventiei.
Extrasele multilingve ale actelor de stare civila eliberate în conditiile Conventiei nr. 16 de catre autoritatiile competente ale statelor parti, sunt recunoscute fara traducere, legalizare sau alta formalitate echivalenta si se utilizeaza în aceleasi conditii, ca si certificatele de stare civila pe domeniul teritorial al Conventiei.
Daca doriti eliberarea unui extras multilingv pentru un eveniment de stare civila petrecut in unul dintre statele semnatare ale Convenției (nastere, casatorie, deces) puteti sa va adresati:
Daca doriti eliberarea unui extras multilingv pentru un eveniment de stare civila petrecut in România (nastere, casatorie, deces) puteti sa va adresati:
Extrasele multilingve eliberate conform Conventiei de la Viena produc efecte juridice pe teritoriul următoarelor state semnatare ale Conventiei: Austria, Belgia, Bosnia și Hertegovina, Bulgaria, Cape Verde, Croatia, Elvetia, Estonia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Muntenegru,Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia.
Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane. Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza.
Transcrierea se efectueaza in baza actului doveditor al evenimentului de stare civila emis de autorităţile competente din străinătate. Acesta poate sa fie extrasul de stare civila multilingv.
Cererea de transcriere a unui act de stare civila se poate depune fie in tara, fie la misiunile diplomatice ale României din țara unde s-a produs evenimentul.
Cine efectueaza transcrierea actelor? Competenta teritoriala.
Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila pentru cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul în Romania se face de catre Primaria sectorului 1 a municipiului București cu avizul prealabil al Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti.
Cetatenii romani cu domiciliul în strainatate, depun cererea la primaria de la ultimul loc de domiciliu avut în tara;
In cazul transcrierii certificatului de casatorie, cererea se depune la primaria de la domiciliul comun al sotilor, iar dacă sotii au domicilii diferite, la oricare din cele două primarii pe raza carora acestia au domiciliul.
In cazul transcrierii certificatului de deces, cererea se depune la primaria de la ultimul domiciliu avut în tara de catre persoana decedata sau la primaria de la domiciliu solicitantului.
Pentru stabilirea primăriei unitatii administrativ-teritoriale competente sa intocmeasca actul,cetatenii romani cu domiciliul în strainatate prezinta dovada eliberata de SPCLEP de la ultimul domiciliu avut în tara.
Înscrierea/transcrierea actelor de stare civila se poate efectua prin mandatar cu imputernicire avocatiala sau prin mandatar neavocat cu procura notariala.
In concluzie, in cazul in care vreti sa obtineti certificatul de nastere, certificatul de casatorie, certificatul de deces, varianta cea mai simpla, in cazul in care evenimentul de stare civila s-a produs in Austria, Belgia, Bosnia și Hertegovina, Bulgaria, Cape Verde, Croatia, Elvetia, Estonia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Muntenegru,Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia este sa obtineti un extras multilingv de la autoritatile locale, pe care sa il transcrieti la autoritatile romane, fie prin intermediul misiunii diplomatice din tara in care s-a produs evenimentul, fie direct in Romania.