
Acest articol are ca scop sa te invete ce sa faci in cazul in care primesti o amenda rutiera si ti se retine permisul de conducere si unde si cand este nevoie sa apelezi la un avocat.
Foarte important de stiut este faptul ca:
- prin procesul – verbal intocmit, agentul constata contraventia pe care ai savarsit-o;
- anularea procesului – verbal de constatare a contraventiei poate fi solicitata si obtinuta numai in instanta;
Trebuie sa stii ca procesul – verbal de contraventie se bucura de prezumtia de veridicitate, sau mai simplu spus, de prezumtia de adevar. Prin urmare ceea ce agentul constatator a consemnat in procesul verbal intocmit, se prezuma pana la proba contrara ca este conform realitatii.
De ce sa faci plangere impotriva procesului verbal de contraventie?
Motive sunt multe, dar le vom enumera pe cele mai uzuale:
- pentru a fi scutit de plata amenzii si , implicit, pentru a-ti recupera permisul de conducere.
- introducerea plangerii suspenda aplicarea masurii retinerii permisului pana la solutionarea acesteia.
De ce as avea nevoie de un avocat ?
Aici sunt mai multe motive, unul dintre ele este ca sa nu fii tu cel care merge la judecatorie si depune dosarul, care asteapta sa studieze dosarul la arhiva, care trebuie sa ridice certificatul de grefa de la registratura (avocatii au prioritate in toate aceste birouri). Poate fi destul de costisitor si o mare pierdere de timp.
Un al doilea motiv este ca e mult mai bine sa fii reprezentat in fata judecatorului decat sa te reprezinti singur si mai sunt multe alte motive, printre care, avocatul stie ce documente trebuiesa depuna la dosar, stie cum trebuie sa fie redactate acele documente in fapt si in drept, caile de atac de care este susceptibila hotararea judecatoreasca s.a.m.d
Da, dar un avocat nu este costisitor ?
Nu, contrar la ceea ce se crede despre avocati, in functie de natura faptei, de orele de munca (care sunt putine la o contraventie), un avocat poate fi decizia inteleapta. Cel mai bine e sa stabilesti o intalnire cu un avocat si sa iti prezinte acesta toate costurile apoi sa iti faci propria opinie si sa iei ce decizie doresti.
Dovezi pe care tu ca petent le poti prezenta in instanta:
Este foarte important in instanta sa ai dovezi, precum daca era cineva cu tine in masina cand ai fost oprit(a) acesta poate fi un potential martor, daca ai camera de bord care inregistreaza video/audio, daca erau martori in zona care iti pot confima sustinerile.
Procesul verbal de contraventie mai poate fi anulat si pentru vicii de fond sau de forma, cum ar fi, daca prezinta urme de stersaturi, numele agentului constatator lipseste sau nu este complet, lipseste incadrarea faptei in spatiu si timp, lipseste data intocmirii procesului verbal, date de indentificare incomplete sau incorecte s.a.m.d.
Care sunt pasii in cazul in care te hotarasti sa faci plangere impotriva procedului – verbal de contraventie?
In mare, pasii sunt acestia:
- În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
- Poti sa semnezi si sa accepti procesul verbal, refuzul acestuia nu va face decat sa intarzie pasii de mai jos.
- Trebuie sa iti faci un dosar care sa contina plangerea importriva procesului verbal, copie dupa procesul verbal, copie dupa buletin si o taxa de timbru de 20 lei platita la bugetul local a unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social.
- Depui dosarul la judecatorie si in cateva zile ti se va elibera un certificat de grefa. La depunere o sa primesti un numar de dosar cu care poti sa urmaresti online starea acestuia.
- Cu certificatul de grefa te duci la politie si iti eliberezi permisul de conducere pana la solutionarea dosarului. Aici intervine experienta unui avocat, conteaza foarte mult ce greseli au fost facute pe procesul verbal si dovezile ce pot fi atasate la dosar, motivarile formulate in sustinerea cererii etc. Toate aceste aspecte trebuie sa se regaseasca in plangerea impotriva procesului verbal si explicate, in baza articolelor din lege, de ce sunt greseli.
- In ceea ce priveste plata amenzii, ramane la aprecierea ta daca platesti sau nu amenda, atata timp cat o contesti in instanta. Trebuie sa stii ca daca platesti amenda in primele 15 zile te bucuri de avantajul legal de a plati doar jumatate din amenda. Iar in cazul in care vei fi gasit nevinovat, iti vei putea recupera banii.
Cazurile in care se retine permisul de conducere:
- la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;
- cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) si la art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
- la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si în situatia prevazuta la art. 115 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 195/2002;
- cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie;
- cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari ori este deteriorat;
- cand se afla în mod nejustificat asupra altei persoane;
- cand perioada de valabilitate a expirat.